Mantecado Imperial d´Avilés


"Aquells anys jo ho tenia tot. I és molt més del que tenen alguns. Alguns no ho tenen mai "(La senda fosca. Asa Larsson)
Blog Dit i Fet


Vaig visitar Astúries amb els meus pares i les meves germanes quan tenia divuit anys. Cal viure en una illa per saber què significa emprendre un viatge en cotxe des d´aquí, ja que primer cal arribar a la península en vaixell i després travessar-amb el cotxe fins a arribar a la destinació. Sabeu quina distància hi ha entre Eivissa i Astúries? Jo no en tinc ni idea, però són molts quilòmetres els que les separen, així que aquest viatge fou una mena de petita aventura. El recordo amb molt dafecte, ens ho vam passar molt bé els cinc, vam menjar estupendament i vam veure preciosos paisatges, pobles i ciutats. Crec que és un viatge per repetir amb la meva família, segur que als meus fills els agradaria molt i de pas podria aprofitar per visitar a la meva amiga Esther, de qui he pres aquesta deliciosa recepta.

Per ella sé que la història daquest mantecado es remunta al segle XVII, quan coques fetes amb farina de blat, mantega de vaca, ous i sucre formaven part de lequipatge dels emigrants asturians disposats a fer les Amèriques. Amb el pas dels anys aquesta coca va evolucionar cap a aquest mantecado imperial, i ara és tradició que els padrins el regalin als seus fillols per Pasqua. Tradicionalment senforna en un motlle en forma de creu, però ja en gairebé totes les pastisseries i fora de les dates de Pasqua, es fan en un motlle allargat de plum cake. Així és com l´he fet jo.
Mantecado Imperial dAvilés

Ingredients:

-4 ous pesats amb la seva closca a temperatura ambient
-la mateixa quantitat de mantega de molt alta qualitat o mantega de vaca casolana
-la mateixa quantitat de sucre
-la mateixa quantitat de farina
-200 g de sucre glacé per al setinatPreparació:

És molt important que els ous estiguin a temperatura ambient, perquè al batre´ls amb la mantega aquesta no es talli. Comencem fonent en un pot la mantega i la coem durant deu minuts a foc suau, la colem en un bol i la deixem refredar fins que estigui a temperatura ambient. Greixem amb mantega un motlle allargat i escalfem el forn a 180º amb calor amunt i avall.
Amb la batedora de varetes, batem els ous amb el sucre fins que tripliquin el seu volum i blanquegin. Afegim la mantega a temperatura ambient i batem bé fins que quedi tot integrat.
Hi tirem la farina tamisada i remenem amb una cullera de fusta a poc a poc fins que no quedin grumolls. Aboquem la barreja al motlle i posem al forn de cinquanta minuts a una hora o fins que punxant amb un pal. Deixar refredar.
Per fer la glaça, tirem sucre glacé en un bol, anem afegint aigua i remenant amb una espàtula de silicona fins que veiem que té textura de crema lleugera. La fiquem 1 minuts al microones fins que es posi transparent, i aboquem per sobre del mantecado quan aquest shagi refredat del tot. Deixem assecar.

Aquellos años yo lo tenía todo. Y es mucho más de lo que tienen algunos. Algunos no lo tienen nunca (La senda oscura. Asa Larsson)

Visité Asturias con mis padres y mis hermanas cuando tenía dieciocho años. Hay que vivir en una isla para saber qué significa emprender un viaje en coche desde aquí, pues primero hay que llegar a la península en barco y después atravesarla con el coche hasta llegar al destino ¿Sabéis qué distancia hay de Ibiza a Asturias? yo no tengo ni idea, pero son muchos kilómetros los que las separan, algo así como emprender una pequeña aventura. Recuerdo ese viaje con mucho cariño, nos lo pasamos muy bien los cinco, comimos estupendamente y vimos preciosos paisajes, pueblos y ciudades. Creo que es un viaje para repetir con mi familia, seguro que a mis hijos les gustaría mucho y de paso podría aprovechar para visitar a mi amiga Esther, de quien he tomado esta deliciosa receta.

Por ella sé que la historia de este mantecado se remonta al siglo XVII, cuando bollos hechos con harina de trigo, manteca de vaca, huevos y azúcar formaban parte del equipaje de los emigrantes asturianos dispuestos a hacer las Américas. Con el paso de los años ese bollo evolucionó hacia este mantecado imperial, y es tradición que los padrinos se lo regalen a sus hijos en Pascua. Tradicionalmente se hornea en un molde en forma de cruz, pero ya en casi todas las pastelerías y fuera de las fechas de pascua, se hacen en un molde alargado de plum cake. Así es como lo he hecho yo.

Mantecado Imperial de Avilés

Ingredientes:

-4 huevos pesados con su cáscara a temperatura ambiente
-la misma cantidad de mantequilla de muy alta calidad o manteca de vaca casera
-la misma cantidad de azúcar
-la misma cantidad de harina
-200 g de azúcar glas para el glaseadoPreparación:

Es muy importante que los huevos estén a temperatura ambiente, para que al batirlos con la mantequilla esta no se corte. Comenzamos derritiendo en un cazo la manteca y la cocemos durante diez minutos a fuego suave, la colamos en un bol y la dejamos enfriar hasta que esté a temperatura ambiente. Engrasamos con mantequilla un molde alargado y precalentamos el horno a 180º con calor arriba y abajo.
Con la batidora de varillas, batimos los huevos con el azúcar hasta que tripliquen su volumen y blanqueen. Añadimos la mantequilla a temperatura ambiente y batimos bien hasta que quede todo integrado.
Echamos la harina tamizada y removemos con una cuchara de madera despacio hasta que no queden grumos. Vertemos la mezcla en el molde y horneamos de cincuenta minutos a una hora o hasta que pinchando con un pal. Dejar enfriar.
Para hacer la glasa, echamos azúcar glas en un bol, vamos añadiendo agua y removiendo con una espátula de silicona hasta que veamos que tiene textura de crema ligera. La metemos un minutos en el microondas hasta que se ponga transparente, y vertemos por encima del mantecado cuando este haya enfriado totalmente. Dejamos secar.
Fuente: este post proviene de Blog de MJ-Ditifet, donde puedes consultar el contenido original.
¿Vulnera este post tus derechos? Pincha aquí.
Creado:
¿Qué te ha parecido esta idea?

Esta idea proviene de:

Y estas son sus últimas ideas publicadas:

Recomendamos