¿Cuándo fue la última vez que corrió, tan rápido que podía sentir el viento golpeando en su cara, y su corazón martilleando con fuerza su pecho hasta dejarla casi sin aliento? (La casa de Riverton. Kate Morton)
Avui, a més de ser diumenge de carnestoltes és també tercer diumenge del mes, per tant toca viatjar amb el repte de Cuines del món. Les encarregades de triar país per aquest febrer han estat la Nieves i l´Elena que, seguint l´alfabet, han escollit Irlanda, un país que no he visitat però del que he après molt sobre la seva gastronomia buscant una recepta per poder preparar.
Hoy, además de ser domingo de carnaval es también tercer domingo del mes, por lo que toca viajar con el reto de Cocinas del mundo. Las encargadas de elegir país para este febrero han sido Nieves y Elena que, siguiendo el alfabeto, han escogido Irlanda, un país que no he visitado pero del que he aprendido mucho sobre su gastronomía buscando una receta para poder preparar.
El menjar irlandès és molt senzill, treu partit dels ingredients locals sense afegir salses excessivament elaborades. El tradicional és el menjar fresc, integral i saborós, la qual cosa es plasma en plats com l"estofat (irish stew), el pa de bicarbonat (soda bread), el pastís de patates fregides (boxty) o la mescla de puré de patates i col (colcannon), i en begudes com la cervesa Guinnes i el cafè irlandès, fet amb nata (crema de leche) i whisky.
La comida irlandesa es muy sencilla, saca partido de los ingredientes locales sin añadir salsas excesivamente elaboradas. Lo tradicional es la comida fresca, integral y suculenta, lo que se plasma en platos como el estofado (irish stew), el pan de bicarbonato (soda bread), el boxty (pastel de patatas fritas), el colcannon (mezcla de puré de patatas y col), y en bebidas como la cerveza Guinnes y el café irlandés, con nata (crema de leche) y whisky.
A Irlanda les pastures són abundants i molt riques, allí s"alimenten els animals que produiran una carn amb un exquisit sabor i una llet amb la qual es fa la cèlebre mantega irlandesa, molt usada en la seva cuina. A més, a Irlanda qualsevol punt està a poques milles d"un riu, un llac o el mar, tots ells molt rics en pesca (salmó, musclos, arengs o verat). Els irlandesos han tingut sempre fama d"hospitalaris i servicials, els seus menjars no només són abundants sinó ben presentats i abundants. La millor forma de posar fi a un menjar és pronunciant el brindis irlandès "Slainte ´gus Saol agat" (a la teva salut i llarga vida).
En Irlanda los pastos son abundantes y muy ricos, allí se alimentan los pastos que producirán una carne con un exquisito sabor y una leche con la que se hace la célebre mantequilla irlandesa, muy usada en su cocina. Además, en Irlanda cualquier punto está a pocas millas de un río, un lago o el mar, todos ellos muy ricos en pesca (salmón, mejillones, arenques o caballa). Los irlandeses han tenido siempre fama de hospitalarios y serviciales, sus comidas no sólo son abundantes sino bien presentadas y abundantes. La mejor forma de poner fin a una comida es pronunciando el brindis irlandés "Slainte ´gus Saol agat" (a tu salud y larga vida).
He escollit per participar dos plats irlandesos tradicionals, Brotchán Roy, una sopa de civada i porros, que a la primavera pot també fer-se amb ortigues i Soda bread o pa de bicarbonat, una de les receptes més tradicionals d"Irlanda que encara segueix fent-se diàriament en moltes llars. Les dues receptes ens van agradar molt, la sopa pel seu sabor suau i la teva textura cremosa (el porro m"encanta) i el pa pel fàcil i ràpid de preparar que resulta. Us les recomano a ambdues.
He escogido para participar dos platos irlandeses tradicionales, Brotchán Roy, una sopa de avena y puerros, que en primavera puede también hacerse con ortigas y Soda bread o pan de bicarbonato, una de las recetas más tradicionales de Irlanda que aún sigue haciéndose a diario en muchos hogares. Las dos recetas nos gustaron mucho, la sopa por su sabor suave y tu textura cremosa (a mí es que el puerro me encanta) y el pan por lo fácil y rápido de preparar que resulta. Os las recomiendo a ambas.
SOPA DE PORROS I FLOCS DE CIVADA
Ingredients per a 6 persones:
-6 porros grans
-2 cullerades soperes de mantega
-750 ml de llet
-750 ml de brou de verdures
-2 cullerades soperes de flocs de civada
-surt i pebre negre recentment mòlta
-2 cullerades soperes de julivert picat
-nata (crema de leche) líquida per servir (opcional, jo no li vaig posar)Preparació:
Retallem els porros, els rentem bé per llevar-los la terra. Els tallem en trossos de 2,5 cm de llarg, utilitzant tot el verd possible. Si és necessari els tornem a rentar.
Posem la mantega i el líquid en un cassó gran a foc mitjà. Quan bulli el líquid, agreguem la civada, la deixem coure 5 minuts, agreguem els porros trossejats i assaonem. Tapem el cassó, baixem a foc lent i deixem coure suaument 40 minuts.
Afegim la meitat del julivert i deixem que segueixi coent durant 5 minuts. Servim la sopa en plats amb la resta de julivert empolvorat per damunt i la nata (crema de leche) perquè cada comensal se serveixi la que desitgi.
SOPA DE PUERROS Y AVENA
Ingredientes para 6 personas:
-6 puerros grandes
-2 cucharadas soperas de mantequilla
-750 ml de leche
-750 ml de caldo de verduras
-2 cucharadas soperas de copos de avena
-sal y pimienta negra recién molida
-2 cucharadas soperas de perejil picado
-nata (crema de leche) líquida para servir (opcional, yo no le puse)
Preparación:
Recortamos los puerros, los lavamos bien para quitarles la arenilla. Los cortamos en trozos de 2,5 cm de largo, utilizando todo el verde posible. Si es necesario los volvemos a lavar.
Ponemos la mantequilla y el líquido en un cazo grande a fuego medio. Cuando hierva el líquido, agregamos la avena, la dejamos cocer 5 minutos, agregamos los puerros troceados y sazonamos. Tapamos el cazo, bajamos a fuego lento y dejamos cocer suavemente 40 minutos.
Añadimos la mitad del perejil y dejamos que siga cociendo durante 5 minutos. Servimos la sopa en platos con el resto de perejil espolvoreado por encima y la nata (crema de leche) para que cada comensal se sirva la que desee.
PA DE BICARBONAT
Ingredients:
-275 g de farina integral
-275 g de farina de blat
-350 ml de sèrum de llet
-1 culleradeta generosa de bicarbonat de sodi
-1 ou gran
-1 culleradeta de mel
-1 polsim de salPreparació:
Escalfem el forn a 190°C. Barregem la farina, el bicarbonat de soda i la sal en un bol gran. A part, batem l"ou amb el sèrum de llet i la mel.
Fem un buit al centre dels ingredients secs, i en ell abocam la mescla humida. Afegim una mica de farina extra si ens sembla que la massa està massa humida i enganxosa. Amb una cullera de fusta removem la mescla per formar la massa.
Fem amb ella una bola, realitzem un tall amb un ganivet afilat i la coem en el forn durant 35 minuts. El pa estarà cuit quan copejant lleugerament la part inferior soni a buit. Deixar refredar abans de tallar-ho.
PAN DE BICARBONATO
Ingredientes:
-275 g de harina integral
-275 g de harina de trigo
-350 ml de suero de leche
-1 cucharadita generosa de bicarbonato de sodio
-1 huevo grande
-1 cucharadita de miel
-1 pizca de sal
Preparación:
Precalentamos el horno a 190°C. Mezclamos la harina, el bicarbonato de soda y la sal en un bol grande. Aparte, batimos el huevo con el suero de leche y la miel.
Hacemos un hueco en el centro de los ingredientes secos, y en él vertemos la mezcla húmeda. Añadimos un poco de harina extra si nos parece que la masa está demasiado húmeda y pegajosa. Con una cuchara de madera removemos la mezcla para formar la masa.
Hacemos con ella una bola, realizamos un corte con un cuchillo afilado y la cocemos en el horno durante 35 minutos. El pan estará cocido cuando golpeando ligeramente la parte inferior suene a hueco. Dejar enfriar antes de cortarlo.