-Això depèn en gran part del lloc al que vulguis arribar - va dir el Gat.
-No m"importa molt el lloc... -va dir Alícia.
-Llavors tampoc importa molt el camí que prenguis - va dir el Gat.
- ... sempre que arribi a alguna part - va afegir Alícia com a explicació.
- Oh, sempre arribaràs a alguna part - va assegurar el Gat -, si camines prou!
(Alícia al país de les meravelles. Lewis Carroll)
- Minino de Cheshire, ¿podrías decirme, por favor, qué camino debo seguir para salir de aquí?
-Esto depende en gran parte del sitio al que quieras llegar - dijo el Gato.
-No me importa mucho el sitio... -dijo Alicia.
-Entonces tampoco importa mucho el camino que tomes - dijo el Gato.
- ... siempre que llegue a alguna parte - añadió Alicia como explicación.
- ¡Oh, siempre llegarás a alguna parte - aseguró el Gato -, si caminas lo suficiente!
(Alicia en el país de las maravillas. Lewis Carroll)
Aquest mes, el país triat per la Concha per al repte de Cocinas del mundo és Hongria. Encara que mai l´he visitat sento especial predilecció per aquest país i la seva gastronomia, rica en aromes i sabors picantes. Si no coneixeu el Pastís Eszterházy no sabeu el que us esteu perdent.
Este mes, el país elegido por Concha para el reto de Cocinas del mundo es Hungría. Aunque nunca la he visitado siento especial predilección por este país y su gastronomía, rica en aromas y sabores picantes. Si no conocéis su Tarta Eszterházy no sabéis lo que os estáis perdiendo.
La recepta que he triat, el goulash (o gulyás) amb spätzles, es remunta al segle X i és un dels plats més representatius del país. El seu nom significa "pastor d"ovelles", segurament per l"origen nòmada i transhumant dels primers hongaresos. Segons la quantitat d"aigua que porti, el goulash pot servir-se com una sopa o com un guisat i l"habitual és preparar-lo en la típica cassola de ferro anomenada "bogrács", amb la part inferior més estreta que la superior per a facilitar l"evaporació de líquids...a veure si podeu adivinar què em compraré si alguna vegada visito aquest país :)
La receta que he elegido, el goulash o gulyás con spätzles, se remonta al siglo X y es uno de los platos más representativos del país. Su nombre significa "pastor de ovejas", seguramente por el origen nómada y trashumante de los primeros húngaros. Según la cantidad de agua que lleve, el goulash puede servirse como una sopa o como un guiso y lo habitual es prepararlo en la típica cazuela de hierro llamada "bogrács", con la parte inferior más estrecha que la superior para facilitar la evaporación de líquidos... a ver si adivináis qué me compraré si alguna vez visito este país :)
Com ocorre amb totes les receptes tradicionals, cada família té la seva particular versió de goulash amb spätzle. La meva és de l"àvia del meu cunyat, al que agraeixo molt que la compartís amb mi perquè és absolutament deliciosa. Seguint el seu consell la vaig fer el dia anterior, perquè guanyés en sabor. Amb el fred que està fent, no us tempta un fumejant plat d"aquesta aromàtica recepta?
Como ocurre con todas las recetas tradicionales, cada familia tiene su particular versión de goulash con spätzle. La mía es de la abuela de mi cuñado, al que agradezco mucho que la compartiera conmigo porque es absolutamente deliciosa. Siguiendo su consejo la hice el día anterior, para que ganara en sabor. Con el frío que está haciendo ¿no os tienta un humeante plato de esta aromática receta?
GOULASH amb SPÄTZLE
Ingredients per al goulash:
-1750 g vedella per estofar tallada a daus
-8 cebes picades
-1 pastanaga gran ratllada
-2 dents d"all picats
-1 pebrot verd trossejat menut
-2 culleradetes de comí en gra
-2 cullerades de paprika o pebre vermell dolç
-1 culleradeta de sucre
-sal Ingredients per als spätzle:
-3 ous batuts
-300 g de farina
-1 dl d"aigua
-sal Preparació:
Comencem enfarinant els trossos de carn, els posem en un colador i els sacsegem perquè caigui la farina que sobri. Posem oli en una cassola i els fregim lleugerament per tandes, per segellar la carn. A mesura que els anem traient de la cassola, els salem i els reservem. Afegim una mica més d"oli i sofregim la ceba, a foc lent, salant-la una mica perquè suï abans.
Agreguem la pastanaga i els alls. Removem amb una cullera, a foc lent, fins que estigui tot ben fet. Incorporem el comí, la paprika i el pebrot verd. Ho deixem que es vagi fent uns 15 minuts, sense parar de remoure. Afegim el sucre i rectifiquem de sal. Agreguem 1 o 2 gots d"aigua (aproximadament) i deixem que es faci molt lentament. Aquesta salsa pot passar-se pel xinès, encara que jo no ho vaig fer perquè m"agraden més les salses espesses. Agreguem la carn i ho deixem coure unes 1 hora o hora i mitja a foc molt lent. Si és necessari afegim una mica més d"aigua. Hem d"anar amb compte perquè no s´aferri, perquè és molt fàcil que passi.
Per fer els spätzles, posem en un bol la farina, la sal i els ous i ho batem tot amb unes varetes. A poc a poc, sense deixar de batre, anem incorporant l"aigua, fins que s"hagi absorbit tota. Deixem reposar aquesta massa en la nevera almenys mitja hora. Posem també en la nevera un bol gran amb aigua freda.
Mentre refreden, posem una olla gran al foc amb abundant aigua amb sal. Quan bulli, anem coent els spätzles, quan pugin a la superfície ja estan llestos. Llavors els retirem amb una escumadora i els passem per l"aigua freda del bol, així detenim la cocció i evitem que es quedin endurits. Abans de servir-los podem passar-los per una paella amb mantega i servir-los immediatament.
Hi ha diverses maneres de donar forma als spätzles. Jo vaig usar una premsa de spätzles que vaig demanar a la meva germana, un altra sistema és posant la massa sobre una taula de fusta i, quan l"aigua bulli, anar tallant bocinets de la massa amb l"ajuda d"un ganivet afilat i tirar-los en l"aigua. També pot usar-se un colador de forats grans o, fins i tot, una xeringa. És igual si queden irregulars. GOULASH con SPÄTZLE
Ingredientes para el goulash:
-1750 g ternera para estofar cortada a dados
-8 cebollas picadas
-1 zanahoria grande rallada
-2 dientes de ajo picados
-1 pimiento verde troceado menudo
-2 cucharaditas de comino en grano
-2 cucharadas de paprika o pimentón dulce
-1 cucharadita de azúcar
-sal Ingredientes para los spätzle:
-3 huevos batidos
-300 g de harina
-1 dl de agua
-sal Preparación:
Empezamos enharinando los trozos de carne, los ponemos en un colador y lo sacudimos para que caiga la harina que sobre. Ponemos aceite en una cazuela y los salteamos por tandas. A medida que los vamos sacamos, los salamos y los reservamos. Añadimos un poco más de aceite y sofreímos la cebolla, a fuego lento, salándola un poco para que sude antes.
Agregamos la zanahoria y los dientes de ajo. Removemos con una cuchara, a fuego lento, hasta que esté todo bien hecho. Incorporamos el comino, la paprika y el pimiento verde. Lo dejamos que se vaya haciendo unos 15 minutos, sin parar de remover. Añadimos el azúcar y rectificamos de sal. Agregamos 1 o 2 vasos de agua (aproximadamente) y dejamos que se haga muy lentamente. Esta salsa puede pasarse por el chino, aunque yo no lo hice porque me gustan más las salsas espesas. Agregamos la carne y lo dejamos cocer unas 1 hora u hora y media a fuego muy muy lento. Si es necesario añadimos un poco más de agua. Tenemos que ir con cuidado para que no se pegue, porque es muy fácil.
Para hacer los spätzles, ponemos en un bol la harina, la sal y los huevos y lo batimos todo con unas varillas. Poco a poco, sin dejar de batir, vamos incorporando el agua, hasta que se haya absorbido toda. Dejamos reposar esta masa en la nevera al menos media hora. Ponemos también en la nevera un bol grande con agua fría.
Mientras se enfrían, ponemos una olla grande al fuego con abundante agua con sal. Cuando hierva, vamos cociendo los spätzles, cuando suban a la superficie ya están listos. Entonces los retiramos con una espumadera y los pasamos por el agua fría del bol, así detenemos la cocción y evitamos que se queden apelmazados. Antes de servirlos podemos pasarlos por una sartén con mantequilla, así quedarán calientes.
Hay varias maneras de dar forma a los spätzles. Yo usé una prensa de spätzles que pedí a mi hermana, otros sistema es poniendo la masa sobre una tabla de madera y, cuando el agua hierva, ir cortando trocitos de la masa con la ayuda de un cuchillo afilado y echarlos en el agua. También puede usarse un colador de agujeros grandes o, incluso, una jeringuilla. Da igual si quedan irregulares.