"Els efectes del temps, visibles i invisibles..." (La cadernera. Donna Tartt)
"Los efectos del tiempo, visibles e invisibles..." (El jilguero. Donna Tartt)
Imperdonable, ho sé, però fins ara mai havia elaborat ni provat les tradicionals llesques amb ou de llet, unes postres de Setmana Santa típiques de molts llocs de la nostra geografia...menys dEivissa.
Imperdonable, lo sé, pero hasta ahora nunca había elaborado ni probado las tradicionales torrijas de leche, un postre de Semana Santa típico de muchos lugares de nuestra geografía...menos de Ibiza.
Com magraden les coses ben fetes, vaig decidir no emprar una "simple" barra de pa i vaig començar preparant un pa especial per a llesques amb ou, amb una molla densa que queda genial després de submergir-la en llet. La recepta de llesques amb ou que vaig seguir va ser la de l´Alfonso (encara que prescindint del Porto), perquè està molt bé explicada, també amb un vídeo, i perquè em va "mig reptar" a provar-les quan li vaig confessar que no les havia fet mai. Ens van encantar a tots, així que a partir dara les incorporo al meu receptari de Setmana Santa, al costat del cuinat, el flaó, els rubiols i les empanades.
Como me gustan las cosas bien hechas, decidí no usar una "simple" barra de pan y empecé preparando un pan especial para torrijas, con una miga densa que queda genial después de sumergirla en leche. La receta de torrijas que seguí fue la de Alfonso (aunque prescindiendo del Oporto), porque está muy bien explicada, también con un vídeo, y porque me "medio retó" a probarlas cuando le confesé que no las había hecho nunca. Nos encantaron a todos, así que a partir de ahora las incorporo a mi recetario de Semana Santa, junto al cuinat, el flaó, los rubiols i las empanadas.
LLESQUES AMB OU DE LLET
Ingredients:
-1 barra de pa del dia anterior o un pa per a llesques amb ou
-1 l de llet sencera
-3 ous
-1 branca de canyella
-la pell duna llimona
-sucre
-canyella mòlta.
-oli doliva verge extra suauPreparació:
La nit anterior bullim la llet amb la branca de canyella i la pell de llimona i la deixem tota la nit. Lendemà, la colem i la posem en un recipient ample i profund.
Tallem el pa en llesques gruixudes. Batem els ous fins que escumegin una mica, afegim dues cullerades de la llet i tornem a batre. Posem una paella amb loli i escalfem a foc mitjà.
Mentre sescalfa loli banyem les llesques de pa en la llet. Els donem la volta perquè simpregnin bé, però no massa, i les passem per lou batut que ja tenim preparat. Daquí directament a la paella amb loli ben calent.
Fregim les llesques amb ou pels dos costats fins que estiguin daurades, ajudant-nos duna forquilla per donar-los la volta. A mesura que les anem traient, les col·loquem en un plat amb paper de cuina, perquè absorbeixin lexcés doli.
Omplim un recipient ample amb sucre i canyella en pols (unes dues culleradetes de canyella en pols per cada 100 g de sucre) i barregem bé amb una forquilla. Arrebossem les llesques amb ou en aquesta mescla, insistint perquè simpregnin bé.
Les podem servir a temperatura ambient o fredes, estan millor dun dia per l´altre doncs així suen una mica i es recobreixen duna deliciosa capa dalmívar.
TORRIJAS DE LECHE
Ingredientes:
-1 barra de pan del día anterior o un pan para torrijas
-1 l de leche entera
-3 huevos
-1 rama de canela
-la piel de un limón
-azúcar
-canela molida.
-aceite de oliva virgen extra suavePreparación:
La víspera anterior hervimos la leche con la rama de canela y la piel de limón y la dejamos infusionar toda la noche. Al día siguiente, la colamos y la ponemos en un recipiente ancho y hondo.
Cortamos el pan en rebanadas gruesas. Batimos los huevos hasta que espumen un poco, añadimos dos cucharadas de la leche infusionada y volvemos a batir. Ponemos una sartén con el aceite y calentamos a fuego medio.
Mientras se calienta el aceite bañamos las rebanadas de pan en la leche infusionada. Les damos la vuelta para que se impregnen bien, pero que no chorreen, y las pasamos por el huevo batido que ya tenemos preparado. De ahí directamente a la sartén con el aceite bien caliente.
Freímos las torrijas por los dos lados hasta que estén doradas, ayudándonos de un tenedor para darles la vuelta. A medida que las vayamos sacando, las colocamos en un plato con papel de cocina, para que absorban el exceso de aceite.
Llenamos un recipiente ancho con azúcar y canela en polvo (unas dos cucharaditas de canela en polvo por cada 100 g de azúcar) y mezclamos bien con un tenedor. Rebozamos las torrijas en esa mezcla, insistiendo para que se impregnen bien.
Las podemos servir a temperatura ambiente o frías, están mejor de un día para otro pues así sudan un poco y se recubren de una deliciosa capa de almíbar.