Com fer Ensaïmades | Cómo hacer Ensaimadas


- Encara hi ha ensaïmada. La hi pujo?
- Entra i obre la balconada. Ja ho crec que vull ensaïmada. Qui no en vol, filla meva, si és una cosa tan bona?
(Bearn o la sala de les nines. Llorenç Vilallonga)

- Todavía hay ensaimada. ¿Se la subo?
- Entra y abre el balcón. Ya lo creo que quiero ensaimada. ¿Quién no quiere, hija mía, si es una cosa tan rica?
(Bearn o la sala de las muñecas. Llorenç Villalonga)

Blog Dit i Fet | Ensaïmades


Aquest mes, la Rosa era lencarregada de triar recepta per al desafiament de les Cooking Challenge i no se li va ocórrer una altra cosa que reptar-nos a preparar unes ensaïmades. Fa alguns anys ja vaig provar a fer-les i, encara que mai les vaig publicar al blog, sí que vaig guardar la recepta resultant dels meus varis intents, així que ara només he hagut de rescatar-la. Aquesta vegada les he preparat sense farcit, "llises" com diuen a Mallorca, encara que veient com vaig triomfar amb elles la propera vegada manimaré a emplenar-les de cabell dàngel, o crema cremada, o nata (crema de leche), o sobrassada, o albercocs, o torró, o xocolata...Com veieu les possibilitats són infinites...i totes són bones!

Este mes, Rosa era la encargada de elegir receta para el desafío de las Cooking Challenge y no se le ocurrió otra cosa que retarnos a preparar unas ensaimadas. Hace algunos años ya probé a hacerlas y, aunque nunca las publiqué en el blog, sí que guardé la receta resultante de mis varios intentos, así que ahora sólo he tenido que rescatarla. Esta vez las he preparado sin relleno, en Mallorca las llaman "lisas", aunque viendo cómo triunfé con ellas la próxima vez me animaré a rellenarlas de cabello de ángel, o crema quemada, o nata (crema de leche), o sobrasada, o albaricoques, o turrón, o chocolate...Como veis las posibilidades son infinitas...y ¡todas son deliciosas!

Lensaïmada és el dolç per excel·lència de la gastronomia mallorquina, encara que tinc els meus dubtes sobre si no es tracta realment duna recepta pròpia de totes les illes, no només de Mallorca, perquè a Eivissa, per exemple, la greixonera, unes de les nostres postres més conegudes, es prepara a força densaïmades. Vaig viure a Palma fins als vuit anys, i encara recordo que quan passava amb la meva mare pel Forn de Santo Cristo ens quedàvem un rato mirant com els pastissers pastaven a peu de carrer les ensaïmades. Quan vaig tornar a Mallorca per estudiar, seguia el mateix ritual sempre que passava per aquell carrer. Mencantava veure com treballaven la massa!

La ensaimada es el dulce por excelencia de la gastronomía mallorquina, aunque tengo mis dudas sobre si no se trata realmente de una receta propia de todas las islas, no sólo de Mallorca, pues en Ibiza, por ejemplo, la greixonera, uno de nuestros postres más conocidos, se prepara a base de ensaimadas. Viví en Palma hasta los ocho años, y aún recuerdo que cuando pasaba con mi madre por el Horno de Santo Cristo nos quedábamos un ratito mirando cómo los pasteleros amasaban a pie de calle las ensaimadas. Cuando volví a Mallorca para estudiar, seguía el mismo ritual siempre que pasaba por esa calle ¡Me encantaba ver cómo trabajaban la masa!

La paraula ensaïmada deriva del terme saïm, que significa llard de porc, ja què és lingredient principal per elaborar-la. Si us animeu amb aquesta recepta no tingueu por de passar-vos amb el llard de porc, sigueu molt però que molt generosos a lhora dempastifar la massa amb ell, perquè un bo resultat final depèn de que la massa sigui el més tendre possible. Encara que els temps de llevat són llarguíssims, amb una mica dorganització tindreu un deliciós esmorzar pel matí del diumenge. Us animeu?

La palabra ensaimada deriva del término "saïm", que significa manteca de cerdo, pues es el ingrediente principal para elaborarla. Si os animáis con esta receta no tengáis miedo de pasaros con la manteca de cerdo, sed muy pero que muy generosos a la hora de embadurnar la masa con ella, para que el resultado final sea lo más tierno posible. Aunque los tiempos de levado son larguísimos, con un poco de organización tendréis un rico desayuno para la mañana del domingo ¿Os animáis?

Blog Dit i Fet | Ensaïmades



RECEPTA DENSAÏMADES

Ingredients per 6-8 ensaïmades:

-400 g de farina de força
-15 g de llevat premsat
-1 ou
-150 ml daigua
-120 g de sucre
-llard de porc a temperatura ambientPreparació:

Escalfem lleugerament laigua i desfem en ella el llevat. Col·loquem la farina en un bol gran i formem un forat al centre en el qual posarem tots els ingredients menys el llard de porc. Pastem fins que quedi tot ben integrat, com a mínim 20 minuts. Formem una bola, la col·loquem en un bol oliat i la deixem reposar fins que dobli el seu volum, unes 2 hores.

Passat aquest temps, pastem per treure laire de la massa i la dividim en 6 o 8 porcions. Pastem les peces i després les estiren amb el corró. Untem generosament cada porció de massa amb una bona capa de llard de porc, després, amb les mans, sestiren la massa, procurant que quedi com una tela molt prima i amb forma triangular. Senrotllen de cara cap a nosaltres perquè ens quedin unes tires amb cap i cua, és a dir, un costat tindrà un diàmetre, mentre que l´altra acabarà en punta.

Les deixem descansar fins que perdin el nervi, com a mínim mitja hora, després les estirem amb les mans i formem les ensaïmades, que anirem col·locant sobre una safata de forn folrada amb paper parafinat. Hem de deixar espai suficient entre les corbes de l´ensaïmada perquè al créixer la massa no es munti i no creixi cap amunt.

Lideal seria guardar-les en un armari aposta, però jo les vaig ficar en el forn durant tota la nit amb un bol ple daigua. Aquest pas és primordial, ja que és una massa que perquè quedi bé ha de fermentar amb lentitud, i és necessari que en aquest lent procés no tingui possibilitat dagafar força, ja que, si fos així, la pell que es formaria en la seva superfície dificultaria la fermentació de la pasta.

Al matí següent sescalfa el forn a 200ºC i es couen uns 12 minuts. Una vegada fredes les empolvorem amb molt sucre mòlt i disfrutem d´un bon esmorzar.

RECETA DE ENSAIMADAS

Ingredientes para 6-8 ensaimadas:

-400 g de harina de fuerza
-15 g de levadura prensada
-1 huevo
-150 ml de agua
-120 g de azúcar
-manteca de cerdo a temperatura ambientePreparación:

Calentamos ligeramente el agua y deshacemos en ella la levadura. Colocamos la harina en un bol grande y formamos un hueco en el centro en el que pondremos todos los ingredientes menos la manteca de cerdo. Amasamos hasta que quede todo bien integrado, como mínimo 20 minutos. Formamos una bola, la colocamos en un bol aceitado y la dejamos reposar hasta que doble su volumen, unas 2 horas.

Pasado este tiempo, amasamos para sacar el aire de la masa y la dividimos en 6 u 8 porciones. Si hiñen las piezas y luego se estiran con el rodillo. Untamos generosamente cada porción de masa con una buena capa de manteca de cerdo, después, con las manos, se estiran de nuevo, procurando que queden como una tela delgadita y con forma triangular. Se enrollan de cara hacia nosotros para que nos queden unas tiras con cabeza y cola, es decir, un lado tendrá un diámetro, mientras que el otro terminará en punta.

Las dejamos descansar hasta que pierdan el nervio, como mínimo media hora, después se las estira lo suficiente y se forman las ensaimadas, que se colocarán sobre una bandeja de horno forrada con papel de hornear y dejando espacio suficiente entre las curvas de la caracola para que al levar la masa la ensaimada no se monte y no crezca hacia arriba.

Lo ideal sería guardarlas en un armario exprofeso, yo las metí en el horno durante toda la noche con un bol lleno de agua. Este paso es primordial, ya que es una masa que para que quede bien debe fermentar con lentitud, y es necesario que en este lento proceso no tenga posibilidad de coger fuerza, ya que, si así fuera, la piel que se formaría en su superficie dificultaría la fermentación de la pasta.

A la mañana siguiente se calienta el horno a 200ºC y se cuecen unos 12 minutos. Una vez frías se espolvorean con mucho azúcar molido y ya podemos disfrutar de un buen desayuno.

I les receptes de la resta de Cooking Challenge?
I las recetas del resto de Cooking Challenge? -Ly
-Rosa
-Lourdes
-Elvira

-Nuria
Fuente: este post proviene de Blog de MJ-Ditifet, donde puedes consultar el contenido original.
¿Vulnera este post tus derechos? Pincha aquí.
Creado:
¿Qué te ha parecido esta idea?

Esta idea proviene de:

Y estas son sus últimas ideas publicadas:

Recomendamos

Relacionado

bacalao bacallà croquetas ...

"Hauria volgut tocar-la, va pensar. Va intentar recordar les vegades que ho havia fet. De veritat, una carícia real. En aquests moment només recordava una vegada "(La senda fosca. Asa Larsson) Aquesta recepta és de la meva mare, que fa les millors croquetes de bacallà del món mundial. Curiosament, no tinc cap record della fent-les de pollastre, crec que perquè aquestes són les favorites ...

general arròs brou ...

"D"alguna manera vaig comprendre que certes imatges, certs sons, no poden ser compartits i no poden ser oblidats. Perduren en la consciència fins que, a poc a poc, es retiren als plecs més profunds de la memòria, caient temporalment en l"oblit" (La casa de Riverton. Kate Morton) Tenia moltes ganes d"estrenar la meva "paellera efficient de Bra" i com mai havia pre ...

Cooking Challenge galetes galetes decorades ...

"Aquest Nadal estava sent excepcionalment bell; em recordava les postals de la meva infància, amb flocs de neu que queien en la nit i cobrien amb lenta cadència el bosc, les cases, el món. Des de sempre la meva època preferida de lany ha estat lhivern. Fetillada amb lambient de la meva llar en la nit de Nadal, em vaig parar davant de la finestra entre les meves solemnes reflexions..." (L ...

amigos betania cocina tradicional ...

Que Don Victor Cremades (li pose el Don davant per què Victor va ser mestre meu de col·legi, recalque el de mestre i no dic professor per què mestre és del que saprèn i professor és el que tensenya) fóra bon cuiner ho sabia, però desconeixia tot el que tenien muntat la seua colla damics. Victor juntament amb Fran, Raimundo, Javier el Pasiego, Antonio el Elxero, Paco Llobregat, Rafa, Blas, Juanvi P ...

recetas de primeros cooking challenge dolç ...

"Mai ningú l"havia mirat així. Ell veia la seva ànima. Si ell moria, ningú sabria qui era ella" (Melisande! Què són els somnis? Hillel Halkin) Fa uns dies comentava amb la meva amiga Mª Antonia, de Mallorca, l"important que és conservar els nostres costums culinaris i les dues coincidíem en que és lamentable que les receptes tradicionals de les nostres illes es perdin. La gast ...

general bescuit cacau ...

"La vida és un moment: aquest" (La reina descalça. Ildefonso Falcones) Cada vegada que preparo aquest bescuit de cacau i maionesarepto als meus comensals a que endevinin quin és el seu ingredient secret, us asseguro que fins ara ningú ho ha encertat. Encara que en realitat, si ho pensem bé, la maionesa no és més que una emulsió d"oli i ou, dos ingredients habituals en qualsevol bes ...

braç de gitano Cooking Challenge Dolç ...

"Testimo" - va dir el petit príncep. - "Jo també testimo" - va dir la rosa. - "No és el mateix" - va respondre ell ... "Estimar és la confiança plena que passi el que passi hi seràs, no perquè em deguis res, no amb possessió egoista, sinó estar, en silenciosa companyia. Estimar és saber que no et canvia el temps, ni les tempestes, ni els hiverns. Donar amor no es ...

general mallorca pollastre ...

"Ni tan sols les receptes sortien sempre exactament igual, per la qual cosa tampoc eren una prova perfecta dels teus dots culinaris. D"haver estat així, qualsevol podria llegir un llibre de cuina i preparar un menjar digne de diversos estels Michelin. No, fer bon menjar requeria creativitat, tècnica, talent. I amor"( Amigues entre fogons. Kate Jacobs) D"aquesta recepta típica ...

general berenars dolç ...

"Hi ha altres mons, però estan en aquest. Hi ha altres vides però estan en tu" Paul Éluard Ni altres mons ni altres vides, em quedo amb la meva mil vegades pogués escollir... M"ha costat una mica tornar a la rutina i encara que la sensació de l"estiu la tinc com a propera, el mal temps d"aquests últims dies m"ha ajudat a adonar-me que els dies de vacances, sol i mar ...

general cooking challenge pa ...

"Potser algun dia ens serà grat recordar aquestes coses" (La Eneida. Virgili) Més d"una vegada m"heu preguntat què era el forn pagès que encapçala el meu blog. Vaig haver de tallar la foto perquè no quedés massa gran, suposo que per això resulta una mica difícil identificar de què es tracta. Ara no s"utilitza, però de nena vaig veure moltes vegades a la majorala preparar- ...