RECEPTA DE COCA DE PATATA - COOKING CHALLENGE 51



"Mai ningú l"havia mirat així. Ell veia la seva ànima. Si ell moria, ningú sabria qui era ella" (Melisande! Què són els somnis? Hillel Halkin) 

Fa uns dies comentava amb la meva amiga Mª Antonia, de Mallorca, l"important que és conservar els nostres costums culinaris i les dues coincidíem en que és lamentable que les receptes tradicionals de les nostres illes es perdin. La gastronomia eivissenca és diferent de la formenterera, la mallorquina i la menorquina, però totes es basen en productes locals i de temporada, als quals hauríem de donar la importància que es mereixen.
Per això, quan la Ly ens va proposar com a tema per al nostre repte mensual de les Cookings Challenge preparar una recepta amb patates no m´ho vaig pensar massa, feia temps que volia preparar les coques de patata típiques de Valldemossa i aquesta era la meva ocasió per no demorar-me més. La recepta és de la Marihelen i la vaig trobar en el blog de la meva estimada Ana, que em va assegurar que la recepta era meravellosa, i té tota la raó. L"única condició perquè surti perfecta és respectar els temps de llevat, que són molt llargs perquè la recepta porta bastanta quantitat de llard. Però crec que la paciència és una gran qualitat, i us asseguro que val la pena esperar al fet que la massa creixi com cal per degustar aquests deliciosos panetets dolços.
Coneixeu Valldemossa? Si visiteu Mallorca és obligatori apropar-se fins a aquest preciós poble situat en la Serra de Tramuntana, famós per les seves coques de patata i per la seva Cartoixa, testimoni de la romàntica estada de Chopin i George Sand. Quan estudiava a Palma, un dels atractius del cap de setmana era agafar el cotxe i anar a berenar xocolata calenta amb coca de patata en un local d"aquest preciós entorn. No us tempta provar aquesta deliciosa recepta per berenar? Per descomptat, és obligatori assaborir-la escoltant qualsevol peça de Chopin...ja m"explicareu ;)
Si voleu veure més receptes mallorquines en Dit i Fetcliqueu AQUÍ



RECEPTA MALLORQUINA DE COCA DE PATATA

Ingredients: 

-100 g de llard de porc
-200 g de patata bullida amb pell i pelada (pesada després de bullida i pelada)-200 g de sucre

-3 ous grans

-50 g de llet

-25 g de llevat fresc

-550 g de farina de força

-30 g d"oli de girasol

Preparació amb el mètode tradicional: 

Posar en un bol gran el llard de porc, el sucre, els ous i la patata feta puré. Barrejar bé amb la batedora, agregar el llevat dissolt en la llet tèbia i barrejar bé. Afegir la farina i pastar uns deu minuts. Quan la massa no s´aferri massa a les mans, afegir l"oli i pastar lleugerament sense que la massa l´absorbeixi del tot (que quedi una pel.lícula).

Preparació amb la Thermomix: 

Posar en el got el llard amb la patata calenta, programar 20 seg/vel 3 ½. Afegir el sucre i els ous, programar 20 seg/ vel 4. Agregar la llet i el llevat, programar 30 seg/vel 3 ½. Afegir la farina, programar 30 seg/vel 7, i després 3 min/ vel espiga. Quan sigui a punt d"acabar i sense parar la màquina, afegir l"oli a poc a poc perquè quedi una fina capa d"oli per tota la massa i que no l"absorbeixi. 

Posar la massa en un recipient gran i tapar-la amb paper film greixat amb oli. Deixar-la reposar fins que doblegui el seu volum. Jo la vaig deixar tota la nit dins de la nevera. 

Al matí següent, treure-la de la nevera i tornar a pastar-la. Tornar a formar una bola i deixar-la de nou en repòs un parell d"hores perquè llevi una altra vegada (jo la vaig deixar 4 hores). 

Després del segon llevat, untar-se les mans amb oli i anar agafant porcions de massa d"uns 60 g cadascuna. Fer boles i col·locar-les en una safata folrada amb paper vegetal, separant-les bastant perquè creixen molt. Tapar la safata amb film greixat en oli i tornar a deixar que llevin unes hores més (jo les vaig deixar 4 hores més). 

Una vegada que hagin doblegat el seu volum, ficar la safata en el forn precalentat a 170º durant uns 15 minuts o fins que les coques estiguin ben daurades. Treure-les del forn i posar les coques sobre una reixeta. Deixar-les refredar i, finalment, empolvorar-les amb sucre mòlt.

I les receptes amb patata de la resta de Cooking Challenge?-Elvira
-Lourdes
-Mercè
-Maragda
-Núria
-Rosa

"Nunca nadie la había mirado así. Él veía su alma. Si él moría, nadie sabría quién era ella" (¡Melisande! ¿Qué son los sueños? Hillel Halkin)
Hace unos días comentaba con mi amiga Mª Antonia, de Mallorca, lo importante que es conservar nuestras costumbres culinarias y las dos coincidíamos en que es lamentable que las recetas tradicionales de nuestras islas se pierdan. La gastronomía ibicenca es distinta de la formenterense, la mallorquina y la menorquina, pero todas se basan en productos locales y de temporada, a los que deberíamos dar importancia que se merecen.
Por eso, cuando Ly nos propuso como tema para nuestro reto mensual de las Cookings Challenge preparar una receta con patatas no me los pensé demasiado, hacía tiempo que quería preparar las cocas de patata típicas de Valldemossa y esta era mi ocasión para no demorarme más. La receta es de Marihelen y la encontré en el blog de mi querida Ana, que además me aseguró que la receta era estupenda, y tiene toda la razón. La única condición es respetar los tiempos de levado, que son muy largos pues la receta lleva bastante cantidad de manteca. Pero creo que la paciencia es una gran cualidad, y os aseguro que vale la pena esperar a que la masa crezca como es debido para degustar estos deliciosos bollitos dulces.
¿Conocéis Valldemossa? Si visitáis Mallorca es obligatorio acercarse hasta este precioso pueblo ubicado en la Sierra de Tramuntana, famoso por sus cocas de patata y por su Cartuja, testigo de la romántica estancia de Chopin y George Sand. Cuando estudiaba en Palma, uno de los atractivos del fin de semana era coger el coche e ir a merendar chocolate caliente con coca de patata en un local de ese precioso entorno ¿No os tienta probar esta deliciosa receta para merendar? Por supuesto, es obligatorio saborearla escuchando cualquier pieza de Chopin...ya me contaréis ;)
Si queréis ver más recetas mallorquinas en Dit i Fet clicad AQUÍ

RECETA MALLORQUINA DE COCA DE PATATA

Ingredients:

-100 g de manteca de cerdo
-200 g de patata hervida con piel y pelada (el peso tiene que ser después de hervida y pelada)
-200 g de azúcar
-3 huevos grandes
-50 g de leche
-25 g de levadura fresca
-550 g de harina de fuerza
-30 g de aceite de girasol

Preparación de la coca de patata con el método tradicional

Poner en un cuenco grande la manteca de cerdo, el azúcar, los huevos y la patata hecha puré. Mezclar bien con la batidora, agregar la levadura disuelta en la leche tibia y mezclar bien. Añadir la harina y amasar unos diez minutos. Cuando la masa no se pegue en exceso en las manos, añadir el aceite y amasar ligeramente sin que la masa lo absorba.

Preparación de la coca de patata con la Thermomix

Poner en el vaso la manteca con la patata caliente, programar 20 seg/vel 3 ½. Añadir el azúcar y los huevos, programar 20 seg/ vel 4. Agregar la leche y la levadura, programar 30 segundos velocidad 3 ½. Añadir la harina, programar 30 seg/vel 7, y luego 3 min/ vel espiga. Cuando esté a punto de acabar y sin parar la máquina, añadir el aceite poco a poco para que quede una fina capa de aceite por toda la masa y que no la absorba.

Poner la masa en un recipiente grande y taparla con papel film engrasado con aceite. Dejarla reposar hasta que doble su volumen. Yo la dejé toda la noche dentro de la nevera.

A la mañana siguiente, sacarla de la nevera y volver a amasarla. Volver a formar una bola y dejarla de nuevo en reposo un par de horas para que leve otra vez (yo la dejé 4 horas).

Tras el segundo levado, untarse las manos con aceite e ir cogiendo porciones de masa de unos 60 g cada una. Hacer bolas y colocarlas en una bandeja forrada con papel vegetal, separándolas bastante porque crecen mucho. Tapar la bandeja con film engrasado en aceite y volver a dejar que leven unas horas más (yo las deje otras 4 horas).

Una vez que hayan doblado su volumn, meter la bandeja en el horno precalentado a 170º durante unos 15 minutos o hasta que las cocas estén bien doraditas. Sacarlas del horno y poner las cocas sobre una rejilla. Dejarlas enfriar y, por último, espolvorearlas con azúcar molido. 

Fuente: este post proviene de Blog de MJ-Ditifet, donde puedes consultar el contenido original.
¿Vulnera este post tus derechos? Pincha aquí.
Modificado:
¿Qué te ha parecido esta idea?

Esta idea proviene de:

Y estas son sus últimas ideas publicadas:

Recomendamos

Relacionado

general amèrica del nord dolç ...

"Una mentida no tindria sentit si la veritat no fos percebuda com alguna cosa perillosa." (El cant del cuco. Robert Galbraith) No vull mentir, així que he de dir que aquesta recepta no ha resultat com pensava. Quan la Lourdes ens va proposar preparar cronuts, el dolç de moda a Nova Yorkper al repte d"aquest mes, la idea em va encantar. Aquest dolç, mescla de croissant i donut, va se ...

general albercocs ametlles ...

"-Michel: Per què la tarta de poma és una tarta i no un pastís? Ho dic de debò. Ho estava pensant en la cuina. Un milfulls és una tarta o un pastís? Venga, venga, no anem a deixar aquest bocinet. -Veronique: La tarta té una base de pasta quebrada sobre la qual poses fruita o el que sigui i el pastís és una massa que farcides i després decores. -Alain: Ets una autèntica experta. -Veronique: ...

general cooking challenge pa ...

"Potser algun dia ens serà grat recordar aquestes coses" (La Eneida. Virgili) Més d"una vegada m"heu preguntat què era el forn pagès que encapçala el meu blog. Vaig haver de tallar la foto perquè no quedés massa gran, suposo que per això resulta una mica difícil identificar de què es tracta. Ara no s"utilitza, però de nena vaig veure moltes vegades a la majorala preparar- ...

general amanida ceviche ...

"Mellie:Quan estàvem en l"institut, creia que no em bastaria amb viure una sola vida. Volia fer un milió de coses, estimar un milió de dones. Volia viure mil vides. Ara, fins i tot mil em semblen poques. No perquè encara vol estimar a un milió de dones sinó perquè vull estimar-te un milió de vegades. Si només tinguéssim una vida junts, la viuria al costat de tu joiosament, encara que m&q ...

general cooking challenge salat ...

"Resulta alliberador que succeeixi allò que més havies temut que ocorregués? Et fa sentir que tots les teves pors i totes les dolentes nits passades són una bobada? Un esforç malgastat?" (Amigues entre fogons. Kate Jacobs) Núria ha estat l"encarregada de triar aquest mes el nostre repte de les Cookings Challenge i ens va proposar com tema Tailàndia. No estic molt al dia en el menj ...

recetas de primeros be bestiar ...

Welty era un home meravellós. No n´hi ha molts com ell. Cortès, encantador. La gent sempre el compadia pel seu gep, encara que mai he conegut a ningú amb un do tan innat per a la felicitat, i, per descomptat, tothom l´estimava...era un tipus molt sociable i extrovertit..."el món no acudirà a mi", solia dir, "jo haig de sortir al seu encontre". (La cadernera. Donna Tart) Welty e ...

recetas postres acción de gracias amèrica del nord ...

"La vida està plena de belleses impredictibles i sorpreses estranyes. De vegades, la bellesa em supera i no sé com afrontar-la. Coneixes aquesta sensació? Quan alguna cosa és massa bella? Quan algú diu alguna cosa o escriu alguna cosa o toca alguna cosa que et commou fins a les llàgrimes, o que arriba fins i tot a canviar-te? " (Coses que els néts haurien de saber. Mark Oliver Everett) & ...

general cacao cacau ...

"Quise cortar la flor más tierna del rosal pensando que de amor no me podría pinchar, y mientras me pinchaba me enseño una cosa: que una rosa es una rosa, es una rosa... Y cuando abrí la mano y la deje caer rompieron a sangrar las llagas en mi piel, y con sus pétalos me la curó mimosa que una rosa es una rosa, es una rosa..." Mecano M"encantava aquesta cançó de Mecano i això que el ...

recetas de primeros cooking challenge pop ...

Se equivocó la paloma. Se equivocaba. Por ir al Norte, fue al Sur. Creyó que el trigo era agua. Se equivocaba. Creyó que el mar era el cielo; que la noche la mañana. Se equivocaba. Que tu falda era tu blusa; que tu corazón su casa. Se equivocaba. (Rafael Alberti) El temps passa molt ràpid, ja toca una altra vegada repte de les Cooking Challenge. Aquest mes l"encarregada de triar ha estat ...

general cooking challenge dolç ...

"I així, varem aixecar el masteler i el vam ficar en la carlinga i lligarem els caps i hissarem la vela blanca. Es va inflar al vent, i les purpúrees ones van ressonar entorn de la quilla mentre la nau avançava veloç, seguint el seu rumb." (Melisande què són els somnis? Hillel Halkin) Un paràgraf d"aquest preciós llibre, amb aroma marinera doncs per a mi el mar sempre evoca l" ...