"Mai ningú l"havia mirat així. Ell veia la seva ànima. Si ell moria, ningú sabria qui era ella" (Melisande! Què són els somnis? Hillel Halkin)
Fa uns dies comentava amb la meva amiga Mª Antonia, de Mallorca, l"important que és conservar els nostres costums culinaris i les dues coincidíem en que és lamentable que les receptes tradicionals de les nostres illes es perdin. La gastronomia eivissenca és diferent de la formenterera, la mallorquina i la menorquina, però totes es basen en productes locals i de temporada, als quals hauríem de donar la importància que es mereixen.
Per això, quan la Ly ens va proposar com a tema per al nostre repte mensual de les Cookings Challenge preparar una recepta amb patates no m´ho vaig pensar massa, feia temps que volia preparar les coques de patata típiques de Valldemossa i aquesta era la meva ocasió per no demorar-me més. La recepta és de la Marihelen i la vaig trobar en el blog de la meva estimada Ana, que em va assegurar que la recepta era meravellosa, i té tota la raó. L"única condició perquè surti perfecta és respectar els temps de llevat, que són molt llargs perquè la recepta porta bastanta quantitat de llard. Però crec que la paciència és una gran qualitat, i us asseguro que val la pena esperar al fet que la massa creixi com cal per degustar aquests deliciosos panetets dolços.
Coneixeu Valldemossa? Si visiteu Mallorca és obligatori apropar-se fins a aquest preciós poble situat en la Serra de Tramuntana, famós per les seves coques de patata i per la seva Cartoixa, testimoni de la romàntica estada de Chopin i George Sand. Quan estudiava a Palma, un dels atractius del cap de setmana era agafar el cotxe i anar a berenar xocolata calenta amb coca de patata en un local d"aquest preciós entorn. No us tempta provar aquesta deliciosa recepta per berenar? Per descomptat, és obligatori assaborir-la escoltant qualsevol peça de Chopin...ja m"explicareu ;)
Si voleu veure més receptes mallorquines en Dit i Fetcliqueu AQUÍ
RECEPTA MALLORQUINA DE COCA DE PATATA
Ingredients:
-100 g de llard de porc
-200 g de patata bullida amb pell i pelada (pesada després de bullida i pelada)-200 g de sucre
-3 ous grans
-50 g de llet
-25 g de llevat fresc
-550 g de farina de força
-30 g d"oli de girasol
Preparació amb el mètode tradicional:
Posar en un bol gran el llard de porc, el sucre, els ous i la patata feta puré. Barrejar bé amb la batedora, agregar el llevat dissolt en la llet tèbia i barrejar bé. Afegir la farina i pastar uns deu minuts. Quan la massa no s´aferri massa a les mans, afegir l"oli i pastar lleugerament sense que la massa l´absorbeixi del tot (que quedi una pel.lícula).
Preparació amb la Thermomix:
Posar en el got el llard amb la patata calenta, programar 20 seg/vel 3 ½. Afegir el sucre i els ous, programar 20 seg/ vel 4. Agregar la llet i el llevat, programar 30 seg/vel 3 ½. Afegir la farina, programar 30 seg/vel 7, i després 3 min/ vel espiga. Quan sigui a punt d"acabar i sense parar la màquina, afegir l"oli a poc a poc perquè quedi una fina capa d"oli per tota la massa i que no l"absorbeixi.
Posar la massa en un recipient gran i tapar-la amb paper film greixat amb oli. Deixar-la reposar fins que doblegui el seu volum. Jo la vaig deixar tota la nit dins de la nevera.
Al matí següent, treure-la de la nevera i tornar a pastar-la. Tornar a formar una bola i deixar-la de nou en repòs un parell d"hores perquè llevi una altra vegada (jo la vaig deixar 4 hores).
Després del segon llevat, untar-se les mans amb oli i anar agafant porcions de massa d"uns 60 g cadascuna. Fer boles i col·locar-les en una safata folrada amb paper vegetal, separant-les bastant perquè creixen molt. Tapar la safata amb film greixat en oli i tornar a deixar que llevin unes hores més (jo les vaig deixar 4 hores més).
Una vegada que hagin doblegat el seu volum, ficar la safata en el forn precalentat a 170º durant uns 15 minuts o fins que les coques estiguin ben daurades. Treure-les del forn i posar les coques sobre una reixeta. Deixar-les refredar i, finalment, empolvorar-les amb sucre mòlt.
I les receptes amb patata de la resta de Cooking Challenge?-Elvira
-Lourdes
-Mercè
-Maragda
-Núria
-Rosa
"Nunca nadie la había mirado así. Él veía su alma. Si él moría, nadie sabría quién era ella" (¡Melisande! ¿Qué son los sueños? Hillel Halkin)
Hace unos días comentaba con mi amiga Mª Antonia, de Mallorca, lo importante que es conservar nuestras costumbres culinarias y las dos coincidíamos en que es lamentable que las recetas tradicionales de nuestras islas se pierdan. La gastronomía ibicenca es distinta de la formenterense, la mallorquina y la menorquina, pero todas se basan en productos locales y de temporada, a los que deberíamos dar importancia que se merecen.
Por eso, cuando Ly nos propuso como tema para nuestro reto mensual de las Cookings Challenge preparar una receta con patatas no me los pensé demasiado, hacía tiempo que quería preparar las cocas de patata típicas de Valldemossa y esta era mi ocasión para no demorarme más. La receta es de Marihelen y la encontré en el blog de mi querida Ana, que además me aseguró que la receta era estupenda, y tiene toda la razón. La única condición es respetar los tiempos de levado, que son muy largos pues la receta lleva bastante cantidad de manteca. Pero creo que la paciencia es una gran cualidad, y os aseguro que vale la pena esperar a que la masa crezca como es debido para degustar estos deliciosos bollitos dulces.
¿Conocéis Valldemossa? Si visitáis Mallorca es obligatorio acercarse hasta este precioso pueblo ubicado en la Sierra de Tramuntana, famoso por sus cocas de patata y por su Cartuja, testigo de la romántica estancia de Chopin y George Sand. Cuando estudiaba en Palma, uno de los atractivos del fin de semana era coger el coche e ir a merendar chocolate caliente con coca de patata en un local de ese precioso entorno ¿No os tienta probar esta deliciosa receta para merendar? Por supuesto, es obligatorio saborearla escuchando cualquier pieza de Chopin...ya me contaréis ;)
Si queréis ver más recetas mallorquinas en Dit i Fet clicad AQUÍ
RECETA MALLORQUINA DE COCA DE PATATA
Ingredients:
-100 g de manteca de cerdo
-200 g de patata hervida con piel y pelada (el peso tiene que ser después de hervida y pelada)
-200 g de azúcar
-3 huevos grandes
-50 g de leche
-25 g de levadura fresca
-550 g de harina de fuerza
-30 g de aceite de girasol
Preparación de la coca de patata con el método tradicional
Poner en un cuenco grande la manteca de cerdo, el azúcar, los huevos y la patata hecha puré. Mezclar bien con la batidora, agregar la levadura disuelta en la leche tibia y mezclar bien. Añadir la harina y amasar unos diez minutos. Cuando la masa no se pegue en exceso en las manos, añadir el aceite y amasar ligeramente sin que la masa lo absorba.
Preparación de la coca de patata con la Thermomix
Poner en el vaso la manteca con la patata caliente, programar 20 seg/vel 3 ½. Añadir el azúcar y los huevos, programar 20 seg/ vel 4. Agregar la leche y la levadura, programar 30 segundos velocidad 3 ½. Añadir la harina, programar 30 seg/vel 7, y luego 3 min/ vel espiga. Cuando esté a punto de acabar y sin parar la máquina, añadir el aceite poco a poco para que quede una fina capa de aceite por toda la masa y que no la absorba.
Poner la masa en un recipiente grande y taparla con papel film engrasado con aceite. Dejarla reposar hasta que doble su volumen. Yo la dejé toda la noche dentro de la nevera.
A la mañana siguiente, sacarla de la nevera y volver a amasarla. Volver a formar una bola y dejarla de nuevo en reposo un par de horas para que leve otra vez (yo la dejé 4 horas).
Tras el segundo levado, untarse las manos con aceite e ir cogiendo porciones de masa de unos 60 g cada una. Hacer bolas y colocarlas en una bandeja forrada con papel vegetal, separándolas bastante porque crecen mucho. Tapar la bandeja con film engrasado en aceite y volver a dejar que leven unas horas más (yo las deje otras 4 horas).
Una vez que hayan doblado su volumn, meter la bandeja en el horno precalentado a 170º durante unos 15 minutos o hasta que las cocas estén bien doraditas. Sacarlas del horno y poner las cocas sobre una rejilla. Dejarlas enfriar y, por último, espolvorearlas con azúcar molido.